Болните от СПИН намаляват 21.07 | 15:25

Над 76 млн. души са се заразили с вируса от 80-те години насам

От iNews.bg

Близо 1 милион души са починали вследствие на СПИН през 2016 г., става ясно от доклад на ООН. Числото е наполовина на рекорда от 2005 г., през която бе отбелязан пик на смъртоносната епидемия. Не само новите случаи на заразяване с ХИВ и смъртните случаи намаляват, но все повече хора имат достъп до животоспасяващо лечение, според данните, публикувани преди откриването на научна конференция за СПИН в Париж, която ще се проведе тази неделя, предаде БГНЕС.

"През 2016 г. 19,5 милиона от 36,7 милиона души, живеещи с ХИВ, са имали достъп до лечение", става ясно от данните на UNAIDS. Така, за първи път в историята на заболяването, повече от половината от заразените хора са получавали антиретровирусно лечение, което потиска вируса на СПИН, но не го убива. "Смъртните случаи, свързани със СПИН, са паднали от 1,9 милиона през 2005 г. до 1 милион през 2016 г.", посочват авторите на изследването. Миналата година са регистрирани 1,8 милиона нови инфекции или почти половината от рекордния брой от около 3,5 милиона през 1997 г.

Общо 76,1 милиона души са били заразени с ХИВ - вирусът, който причинява СПИН, след началото на епидемията през 80-те години на миналия век. Около 35 милиона души са починали. Все още няма ваксина и лечение за ХИВ, а заразените хора разчитат на антиретровирусна терапия през целия си живот, за да спрат репликацията на вируса. Без лечение, инфектираните продължават да развиват синдрома, който отслабва имунната система и оставя тялото подложено на фатални инфекции и някои видове рак. Наличната терапия носи странични ефекти и е скъпа, но позволява на заразените хора да бъдат по-здрави за по-дълго време.

Водещи

Най-четени