Болниците минават на прогнозни бюджети 03.02 | 14:36

958 млн. лева е общият бюджет за болничната помощ през тази година

От Миглена Иванова

Директорите на болници ще правят прогнозни бюджети за 2011 г. на базата на броя на клиничните пътеки, по които работят, както и обема извършена дейност за миналата година.

Тези бюджети ще се подават към Районните здравноосигурителни каси (РЗОК), където ще се правят прогнозни бюджети за нужните средства за болнична дейност в съответния район през годината на базата на историческия принцип. Всичките тези прогнози пък ще се препращат към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която ще определя крайния бюджет.

Така годишният бюджет на болниците ще бъде разбит на отделни тримесечни бюджети, а директорите на лечебните заведения ще имат възможност да прехвърлят средства от месец в месец и от тримесечие в тримесечие, в зависимост от дейността и нуждите на лечебното заведение. Касата пък ще поеме разходите по клиничните пътеки за раждане и грижа за новородените.

Такива са новите правила на здравната каса за разпределянето на средствата за лечебните заведения през тази година, които бяха представени на пресконференция днес. В новата методика, в която са залегнали пет основни принципи, дава възможност за "отворено" бюджетиране и  позволява гъвкавост на всички участници в системата, коментира по време на събитието директорът на НЗОК д-р Нели Нешева.

Тя обясни, че прогнозните бюджети ще дадат на директорите на лечебните заведения ясна визия за средствата, с които ще разполагат от момента на подписване на договора на конкретното лечебно заведение със здравната каса до края на годината. Договорите пък ще бъдат подписани до 20 февруари 2011 г., съобщи Нешева, цитирана от Агенция "Фокус".

Новите договори на здравните заведения с касата ще са съобразени с издадените им нови разрешителни за дейност от Министерството на здравеопазването и съобразно нивото на компетентност на отделенията в тях. Нивото на компетентност е определено в разрешителните и е посочено и в проекта на Национална здравна карта, която беше представена вчера (2 февруари 2011 г.) в министерството.

Според д-р Нели Нешева мениджърите на лечебните заведения не би трябвало да бъдат затруднени в прогнозите си, тъй като обемът дейност на болниците е относително стабилен и постоянен.

"Заболеваемостта е една и съща. Обемът дейности, който здравните заведения са извършвали през 2010 г., няма как да е много по-различен от тази, която упражняват днес", посочи тя. Освен това директорите вече разполагат и с оценката на нивото на компетентност на лечебните заведения и отделенията в тях, така че договорите за отделните клинични пътеки ще са съобразени с тази оценка.

Колкото по-високо е нивото на компетентност на дадено здравно заведение, толкова повече договори по клинични пътеки ще може да сключи то, поясни Нешева. Освен това, директорите на РЗОК също са наясно с това какви договори по клинични пътеки се сключват в техния район и биха могли да прогнозират новите договори по пътеки за годината.

958 млн. лева е общият бюджет за болничната помощ, обяви още д-р Нешева. 4 млн. от тях са за неосигурени родилки. Миналата година договорните партньори на касата са били 347, като след 20 февруари, когато ще се сключат договорите по клинични пътеки за 2011 г., ще стане ясно дали тази година те ще бъдат повече или по-малко.

Припомняме ви, че 57 държавни болници, които са посочени в проекта на Национална здравна карта, задължително ще сключват договори с НЗОК. Останалите болници ще го правят при желание от тяхна страна, но според нивото им на компетентност, посочено в разрешителното им за дейност.

Д-р Нели Нешева посочи още, че извън оперативния резерв на касата е заделен допълнителен резерв за парите за болнична помощ. Самите здравни заведения могат да ползват този резерв, в размер на до 10% от бюджета за болнична помощ, при нужда. Може да стигне и до разблокиране на оперативния резерв на касата, при това не само за заплащане дейността на лечебните заведения, но и за лекарства, коментира директорът на НЗОК.

Водещи

Най-четени