Болниците "отличници" по дългове 10.09 | 07:06

Здравните заведения удариха нов рекорд в размера на задълженията си

От Христина Рафаилова

В България -  страната на негативните рекорди болниците са сред  "най – големите отличници". Дълговете на здравните заведения достигнаха нови висини  в размера на дълговете си. Лечебниците у нас до 1 август са задлъжнели с  407,349 млн. лева, информира в. "Труд". 

"В кюпа" влизат държавните и общинските болници. 

През същия период миналата година борчовете им са били и 385,436 млн. лв., или с 21,913 млн. лв. по-малко.

Размерът на задълженията с всяка година става все по - голям. "Основната причина за натрупването на задълженията е недофинансирането на лечебните заведения. Затова съветите на директорите им имат изготвени и актуализират свои оздравителни планове, които следват", коментираха от здравното министерство.

В негативната класация за пореден път е първенец пловдивската болница "Св. Георги" Директорът проф. Карен Джамбазов припомни, че ако здравната каса спре да плаща с по 2-3 месеца закъснение, то и задълженията ще са доста по-малко.

"Освен това още от 2013 г. са орязани средствата за интензивно лечение и за онкоизследването ПЕТ скан, което ни носи общо годишна загуба от 4 млн. лв.", заяви д-р Костадин Ангелов, шеф на Александровска. А други 1,8 млн. лв. годишно болницата трупала от пациенти, чието лечение надхвърля парите от клиничната пътека.

Водещи

Най-четени