Борисов: Който пие ракия, пуши цигари и яде сланина, трябва ли да му плащат лечението? 01.12 | 11:51

Според премиера медицинските разходи при катастрофи трябва да плащат застрахователите на "бабаитите"

От iNews.bg

"Този който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли други да му плащат лечението? Това е първопричината да сме на първо место по брой инфаркти и инсулти. Начинът, по който ние живеем, ни носи инсулти и инфаркти. И личната дисциплина". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференция "Власт, лекари и пациенти – заедно в реформата”, цитиран от БГНЕС.

Министър-председателят декларира, че подкрепя здравната реформа, провеждана от министъра д-р Петър Москов. Той обаче препоръча на родителите "да не купуват по два сладоледа на децата си".

"Ние продължаваме тази практика да даваме пари, за да покажем, че здравеопазването е приоритет. Не е тайна за никого, че "сладко" се печели от лекарства”, коментира той.

По думите му сега държавата "спестява 100 млн. лв. (в сектор здравеопазване), "което показва, че министърът работи в правилна посока".

"Като цяло реформата е добра и има моята подкрепа. Винаги, когато на едни бизнесът им намалее, стават нещастни. Но в живота щастието на едни се гради върху нещастието на други. Не може едни болници да работят по всички теми, а други само по тези, които са високо платени. Не може в здравеопазването да се харчат милиарди в продължение на години, а да отчитаме по-висока смъртност и заболеваемост. Не може да продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината, като се започне от шофьорите по пътищата. Сложете хиляда убити и средно около 10 хиляди тежко ранени от ПТП", подчерта премиерът.

 

Според него разходите по лечение на пострадалите при атастрофи не би трябало да идват от здравните вноски, а от застрахователите. "По пътищата хиляди загиват. Колко струва да оперираш един (пациент) след тежка катастрофа? Ние ще продължаваме ли да толерираме тези хора, които се правят на бабаити (по пътищата )? Трябва ли да извадим от джобовете си стотици милиони за това, че иска някой да се прави на бабаит?!", негодува Борисов.

Водещи

Най-четени