Бракът и разводът са вредни за талията 22.08 | 10:07

Жените стават по-дебели след брака, мъжете - след развода

От iNews.bg

Бракът и разводът са вредни за талията, показват нови изследвания. Но, докато жените са склонни да наддават на тегло след деня на сватбата им, мъжете надебеляват след развода.

При всички положения, и двата варианта водят до шок в организма и килограмите на хората, твърди ново проучване, цитирано от news.scotsman.

"Разводите за мъжете и браковете за жените променят тяхното тегло, като това може да доведе до риск за здравето им", смята ръководителят на изследването Дмитрий Тумин, от Университета в Охайо, в САЩ.

Най-голяма вероятност за промени в теглото – независимо дали става въпрос за наддаване или отслабване, след брак или развод, има при хората, навършили 30 години.

"За тези около 20-те години разликата не е толкова голяма и вероятността за наддаване след сватбата или пък при раздялата с партньора е по-малка", смятат специалистите. "Но по-късно в живота им, различията се появяват."

Резултатите от изследването са представени на годишната среща на Американската социологическа асоциация в Лас Вегас, САЩ.

За проучването си учените са наблюдавали повече от 10 000 души, за да установят каква е връзката между теглото, от една страна, и брака и развода, от друга, при хората. Те взели под внимание широк спектър от фактори, които могат да повлияят на теглото, включително бременност, бедност, социално-икономически статус и образование.

Учените установили, че и мъжете, и жените наддават или пък отслабват повече при промяна в семейния статус, отколкото тези, които никога не са се женили или пък развеждали.

"Омъжените жени имат повече задачи около къщата, отколкото мъжете, което пък от своя страна не им позволява да отделят достатъчно време за упражнения и поддържане на фигурата им, в сравнение с жените, които нямат семейство", смята проф. Кян, от Университета в Охайо.

"От друга страна, проучванията показват, че женените мъже получават полза за здравето си от брака и след развода те губят тези предимства, което може да доведе до увеличаване на теглото им", смятат още учените.

Според изследователите бракът или разводът неизменно променя хранителните навици, а оттам и теглото на хората, тъй като променя не само ежедневните им задължения, но и начина им на хранене.