Бум на въшки в училища и забавачки 20.04 | 07:59

Пик на паразити има в София и Пловдив

От iNews.bg

Нашествие на въшки в училища и детски градини отчитат здравните инспектори. Пик на паразитите има в София и Пловдив, като за столицата вече е разпоредена извънредна проверка в учебните заведения. Експертите алармират и за повишена опасност от болести, които се пренасят при ухапване от кърлежи. Тази година, заради топлото време, популацията им е по-ранна, информира БНТ.

Тенденцията към увеличено разпространение на паразитите е забелязана още в края на миналата година, притеснени са здравните инспектори. Въпреки наличието на широка гама препарати на пазара, родителите също неглижирали проблема.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, коментира: "Те искат нещо магическо, което с едно измиване на главата да унищожи всичко, а това не става така. Понякога са необходими по 2-3 обработки, много внимателно почистване.”

Промяната в климата през последните години е довела и до разпространението на нетипични за страната тропически болести, пренасяни от кърлежи. Задължение на общините е да организират обществени поръчки за обработка на зелените площи. Често обаче те се обжалват и така се изпускат сроковете, в които пръскането има ефект.

 

Според  д-р Ангел "Много често фирми - измислени, от сивия сектор, участват с изключително ниски цени, за които знаем, че няма как да направят свястна обработка.”

Водещи

Най-четени