Българите, които чакат втори шанс 10.10 | 17:00

Над 1000 наши сънародници са в листата на чакащите за трансплантация на орган

От Цанка Донкова

Всеки ден ставаме свидетели на все повече и все по-невероятни медицински чудеса. Науката напредва, а с това се увеличава и шансът за живот на много хора. Въпреки това все още учените на са успели да се справят с предизвикателството да създадат изкуствени органи.

Така че единствения вариант за дълголетие на хората, нуждаещи се от трансплантация на органи е такъв да им бъде дарен.

В България над 1000 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

Все пак българите от своя страна са станали по-милостиви. Повече хора стават донори, отчита Агенцията по трансплантациите. От началото на годината у нас 16 души са дарили шанс за нов живот на болни пациенти.

За сравнение през цялата минала година е имало само 10 донорски ситуации, а през 2012 г. те са били едва две. За трансплантация на сърце чакат 21 души. А близо 950 общо са нуждаещите се от нов орган у нас.

Според директора на Агенцията по трансплантации все повече българи вземат тежкото решение да дарят органите на своите близки.

Нуждата от донорски органи нараства всяка година в световен план. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

В подкрепа на всички хора, които се нуждаят от трансплантация е създаден и Европейският ден на донорството и трансплантациите (11 октомври). Неговата цел е да провокира дебат и информираност по проблемите на органното донорство и да предизвика така важния разговор в семействата.

Водещи

Най-четени