В Търново започва едномесечна кампания срещу туберкулозата 20.03 | 13:48

За 15-та година Търново ще отбележи Световния ден за борба с туберкулозата

От Станимира Колева

Дни на информираност и профилактика на туберкулозата започват във Великотърновска област по повод Световния ден срещу белодробната болест - 24 март, съобщиха от РЗИ и белодробна болница "Д-р Трейман" в старата столица на пресконференция в Търново.

В рамките на цял месец, до 20 април, ще се проведе кампания относно сериозността на заболяването сред населението, което се прави 15-та поредна година, заяви д-р Красимира Петрова от РЗИ и има за цел да повиши здравната информираност на населението.

В кампанията ще си партнират РЗИ - Велико Търново, Специализираната белодробна болница "Д-р Трейман", Община Велико Търново, Център "Амалипе", Регионалният инспекторат по образованието и Младежкият дом.

По време на инициативата ще се проведат редица беседи сред възпитаниците на детските учебни заведения, с техните преподаватели и родители. Информираност за рисковете на болестта и начините за нейното избягване те ще научават от педагози и медицински специалисти от здравните кабинети.

Ще се проведе анкетно проучване сред ученици на 15-годишна възраст относно техните знания за здравето и поведението им, както и ще бъдат разпространени здравно-образователни материали в здравните заведения в областта, помощни училища, домове за деца, лишени от родителски грижи, пенсионерски клубове, старчески домове, затворническо общежитие във Велико Търново, селища с преобладаващо ромско население и други обекти, съобщи още Петрова. Материалите ще включват и информация за СПИН и наркоманиите като чест фактор за проява на туберкулоза.

Водещи

Най-четени