В човешкото тяло се крие ключът към лекуването на всички болести 02.03 | 17:49

Стволовите клетки са резервните части на нашия организъм

От Беатрис Николoва

Стволовите клетки са резервните части на нашия организъм. Това са универсални клетки, които организмът ни пази и които при необходимост могат да се превърнат във всякакъв вид клетка от нашето тяло, но най-вече в  клетките на кръвотворната ни система. Доказа се, че стволовите клетки, които обичайно се намират в костния мозък, могат да се превръщат и в други видове клетки – мускулни, нервни и т.н.

Така се заговори за фантастика в съвременната медицина – заместването на липсващи или унищожени клетки със стволови и лечението на нелечими заболявания като инфаркт на миокарда, травми на гръбнака, ракови заболявания, левкози и лимфоми.

Д-р Джеф Дрю, научен директор на най-голямата банка за стволови клетки във Великобритания, вярва, че е открил нов революционен метод за извличане и съхранение на стволови клетки – Toticyte.

Чрез този метод се намалява до минимум нивото на червените кръвни клетки и се  запазват на 100% останалите компоненти. По този начин се елиминират рисковите фактори, свързани с несъвместимост при алогенна трансплантация.

1477719

"Винаги сме твърдяли, че извличането на цялата кръв от пъпната връв е най-важната, по тази причина вложихме много усилия, за да намерим метод, с който ще можем да запазим най-много видове стволови клетки.

Toticyte помага да можем избирателно да подберем най-добрите видове стволови клетки, при това само с помощта на гравитация. Така премахваме червените кръвни телца и белите, тези, които използваме остават непокътнати на повърхността.

Най-големият проблем на тъканите банки е големият обем на пробата, която трябва да се запази, за да може след размразяване на клетките, да се използват максимален брой от тях", разказа пред iNews д-р Джеф Дрю. Той обясни, че благодарение на иновативния метод, който е открил, запазването на стволови клетки ще стане по-достъпно, защото тъканите банки ще запазват по-малко количество проби, тъй като предварително ще са извлекли най-добрите стволови клетки.

Според данните на микробиолога в България едва 1,5% от семействата запазват стволови клетки на новородените си деца, в Северна Америка 3%, а в Сингапур са цели 25%. Причината за това не е само цената, но и информираността на хората. Важно е да знаят предимствата на това да замразиш стволови клетки, а учените в областта трябва да намерят начин да направят услугата достъпна за всички.

"Това правим ние с Toticyte. От 100 мл проби, ги правим 10 мл и съответно цената пада драстично", обясни ученият.

Въпреки, че през последните 50 години изследванията, използващи стволови клетки се развиват с бърз темп, лекари и изследователи все още не са извлекли максималното, което стволовите клетки могат да лекуват.

Към момента най-мащабната им употреба е при лечение на онкологичните заболявания на кръвта. Понякога клетките мутират и превръщат се в ракови, както е при онкологичните заболявания на кръвта. Ако в такъв момент ние притежаваме много млади стволови клетки от кръвта на този човек, когато той е бил още здрав, тогава с помощта на химиотерапия бихме могли да убием всички променени кръвни клетки, а след това бихме му присадили здравите клетки - получени от него, когато е бил здрав, преди да се случи този срив, обясни д-р Цветан Алайков – завеждащ отделението по клинична хематология в УМБАЛ "Софиямед".  Той заяви, че в България всяка година 35-40 хил. души се разболяват от ракови заболявания и терапията със стволови клетки е една възможност броят им да бъде редуциран.

1477720

Лечение със стволови клетки се прилага и в нервологията, но според д-р Росен Калпачки – началник Клиника по неврология в УМБАЛ "Св.Анна" - към момента лечение със стволови клетки в областта на неврологията, е било прилагано на хора само при заболяването церебрална парализа. В момента са регистрирани девет клинични изпитания, използващи кръв от пъпната връв за лечение на церебрална парализа, като данните от всички са, че този метод може да излезе сполучлив, но е необходимо по дългосрочно проследяване.

В съвсем начално ниво са изследвания, според които с помощта на стволови клетки могат да бъдат овладяни болести като множествена склероза, Диабет тип 1, Болест на Алцхаймер, Болест на Паркинсон, Лупус, Болест на Крон и дори миокарден инфаркт.

Като цяло стволовите клетки дават един нов тласък в медицината, който пък дава надежда, че в човешкото тяло се крие ключът към лекуването на всички болести.

Водещи

Най-четени