Вадят НПО-тата и медиите от Фонда за лечение на деца 15.07 | 13:25

Това предвиждат промени в новия правилник

От iNews.bg

Общественият съвет (ОС) към Център "Фонд за лечение на деца" няма да има право на глас при определяне на предназначението на средствата на фонда. Това предвиждат промени в новия правилник, който в момента е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за 14-дневно обществено обсъждане.

"Предложенията в новия правилник ще отнемат правото на глас на представителите на неправителствените организации и на медиите, които са членове на ОС". Това заяви Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум. По думите ѝ правилникът предвижда Общественият съвет само да организира кампании за набиране на средства за фонда и да популяризира работата му. Тя посочи, че няма начин, по който да се набират средства от дарители, ако ОС няма право на контрол върху разходването им.

В тази връзка членовете на Обществения съвет заявиха, че ще напуснат съвета, ако се приемат промените. Те изразиха тревогата си, че се предвижда промяна в постановлението за създаване на фонда, с която вероятно ще се наложи лимит за средствата за лечението на деца.

Ако тази промяна се приеме, тя ще влезе в сила заедно с новия правилник. Те са единодушни и по отношение на медицинските изделия, които сега фондът плаща - настояват изделията изцяло да бъдат заплащани от Здравната каса, тъй като разходите на година на фонда за тях възлизат на 4 млн. лв, допълва БТА

"Промените в правилника предвиждат формулярът S2, който сега се издава от Министерството на здравеопазването за лечение на децата в чужбина, да се издава само за предстоящи трансплантации", каза Десислава Хурмузова, член на ОС. По думите ѝ лечението на останалите деца ще се прехвърли към НЗОК, но оттам не изплащат средства за пътни разходи, престой и придружител, което ще наложи организиране на кампании за набиране на средства и забавяне на лечението.

"Само фондът може да договаря оферти с чужди клиники чрез този формуляр", обясни Мария Чернева, член на ОС и добави, че ако го прави родител, той получава оферта като за частно лице на много по-висока цена.

Водещи

Най-четени