Вакуумираните храни са вредни за здравето 12.05 | 16:51

Специалистите съветват да се избягват подобни храни

От iNews.bg

Храните, които се съхраняват във вакуумни опаковки, са вредни за здравето, според датски учени.

Използването на вакуумна опаковка за хранителните продукти може и да е удобен, но не и съвсем безопасен начин за съхранението им. Причината е, че тя може да запази опасни бактерии под себе си, които да причинят болести, дори и смърт. Откритието е на учени от Техническия университет на Дания, предаде Нюзру, цитирани от БТА.

Датските специалисти установили, че една четвърт от хората, заразени с бактерии, криещи се във вакуумните опаковки, са с повишен риск от смърт. Част от патогените, например Listeria monocytogens, могат да станат особено агресивни при липсата на кислород.

След като попаднат в човешкото тяло, те започват активното си настъпление.

Според датските учени млякото, сирената, месото, полуфабрикатите, рибата, зеленчуците и плодовете са опасни за здравето, когато се съхраняват по този начин. Специалистите съветват да се избягват подобни храни във вакуумни опаковки.

Хранителните отравяния са много по-опасни, отколкото смятат мнозина. Доказано е, че следите от тях остават за цял живот. Те могат да доведат до развиването на редица заболявания като диабет, артрит, бъбречна недостатъчност, сърдечни пристъпи, хипертония и инсулт.

Водещи

Най-четени