Велико Търново ще има диагностичен център за онкологични болести 12.10 | 07:10

Очаква се центърът да приема 23 000 души годишно

От Елена Кирилова

Изграждането на Регионален диагностичен център за онкологични заболявания към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново започва днес (12 октомври), съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, а общата му стойност е над 7 млн. лева.

Освен доставка на медицинска апаратура, в рамките на инициативата ще бъде извършени строително-монтажни дейности, ще бъдат взети мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда.

Ще бъдат закупени апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, 16-срезов многодетекторен компютърен томограф, дигитална ехографска система, дигитален скопичен-графичен рентгенов апарат, дигитален мамограф, система за архивиране и разпространение на образи (PACS), малка лабораторна система, лабораторна информационна система, видеоколоноскопи, видеогастроскопи, дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб и два санитарни автомобила.

Това ще повиши качеството на медицинското облужване в областите Габрово и Велико Търново. Очаква се диагностичният център да приема над 23 хиляди пациенти годишно.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването  по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 г. с общ бюджет от 148 млн. лв.

Водещи

Най-четени