Вирусът „Мичиган“ носи риск за грипна епидемия у нас 13.09 | 14:49

Най-уязвими ще бъдат малките деца и хората над 80 години, предупреждава д-р Кунчев

От iNews.bg

Четири щама на грипния вирус се очакват в България. От 143 лаборатории по света, включително и в наши, има доста добра информация за новите щамове в южното полукълбо. Това обясни пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, вирусът Мичиган може да предизвика сезонната грипна епидемия.

Д-р Ангел Кунчев коментира, че много трудно се прогнозира грипът и развитието на епидемията. Според епидемилозите със сигурност щамът "Мичиган" ще замени най-сетне щама "Калифорния". Дали ще предизвика епидемия обаче специалистите не могат да са сигурни, но само предполагат на база заболеваемостта в Австралия.

Д-р Кунчев успокои хората, че този щам "Мичиган" не предизвиква такива усложнения като "Калифорния", но все пак показва възможност за усложнения - предимно пневмония.

"Тази класическа картина на грипа, която виждаме в Австралия, е това, което познаваме. Най-засегнати възрастови групи там са над 80 години и децата между 5 и 11 години. Това е нещо, което си знаем за заболяването”, подчерта д-р Ангел Кунчев.

Водещи

Най-четени