Всяко десето българче се налива с енергийни напитки всеки ден 03.11 | 10:36

Все още нямаме закон, който да забранява продажбата им на малчуганите

От iNews.bg

10% от българските деца пият поне по пет енергийни напитки седмично. Данните са от последното национално проучване, предаде БНТ. У нас няма закон, който да забранява продажбата на егергийни напитки на деца. Според експерти, младите хора не осъзнават вредите от честата им консумация.

Ако изпиете това, ще се чувствате освежени и окрилени. Или поне така ни обещават водещи брандове за енергийни напитки. На първо четене звучи добре. Смущаващото се крие в етикета - високо съдържание на кофеин, таурин и захар. И ако за възрастни употребата им е допустима, то за децата и учениците, които често посягат към тези напитки, има сериозни здравни рискове, убедени са специалистите.

В няколко медии се появи информация, че здравното министерство обмисля контрол върху продажбата на енергийни напитки на деца. От ведомството обаче не откликнаха на молбата ни за писмен отговор дали в действителност се планират такива мерки.

"Консумацията на енергийни напитки, когато е по-честа, категорично води до по-голяма раздразнителност, до тревожност, до сърцебиене”, коментира пред националната телевизия проф.Стефка Петрова - експерт по хранене и диететика.

Водещи

Най-четени