Във Видин започва имунизация срещу полиомиелит 29.04 | 15:14

Ваксините са безплатни за децата и ще се финансират от Министерството на здравеопазването.

От Кремена Бедерева

В област Видин започва извънредната имунизационна кампания срещу полиомиелит, съобщиха от областната администрация.

До края на май кампанията трябва да обхване всички деца от 13-месечна до 7-годишна възраст, за които няма данни за направени имунизации срещу "детски паралич", нямат избран личен лекар, както и постоянна адресна регистрация.

Ваксините са безплатни за децата и ще се финансират от Министерството на здравеопазването. Първите имунизации ще бъдат направени в началото на идната седмица в с. Арчар, община Димово, където живее компактна ромска общност.

В населените места с преобладаващо ромско население ще бъдат сформирани имунизационни екипи от представители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и общопрактикуващите лекари.

РЗИ подготвя график за посещенията на здравните екипи в общините. Здравната институция, която ще ръководи цялата кампания в региона, ще разчита на подкрепата на кметовете, здравните специалисти и общопрактикуващите лекари по места.

Те ще трябва да осигурят помещения за работата на имунизационните екипи и да предоставят актуални списъци с децата, които подлежат на имунизация, както и информация за мигриращите и временно пребиваващите семейства в съответната община.

 

Водещи

Най-четени