Възможно е да се либерализира режимът за имунизации на децата 12.04 | 18:25

Ако идеята бъде одобрена, тя ще засяга имунизациите на децата на възраст над една година

От Мая Александрова

Възможно е да се либерализира режимът за имунизации на децата. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че предстои обсъждане, като идеята е детето да бъде ваксинирано не в месеца, в който навършва определена възраст, а в рамките на същата календарна година.

Ако тази идея бъде одобрена, тя ще засяга имунизациите на децата над едногодишна възраст.

По думите на Кунчев в момента вече се изчерпват количествата от петвалентна ваксина за деца. Очаква се обаче към юли да бъде заменена с шествалентна, която ще бъде внесена в България.

"Получихме уверения от двете фирми-производители на петвалентни ваксини, че нямат налични количества и няма да участват в процедурите за обществените поръчки. Начинът да излезем от тази ситуация е да дадем възможност чрез нормативна промяна да може да се работи и с пет-, и с шествалентната ваксина, за да не се стигне до прекъсване на имунизациите", добави специалистът.

В новата ваксина е добавена имунизация срещу хепатит "В", което означава, че ще се промени схемата на имунизациите.

"Предстои да се обяви обществена поръчка за ваксина срещу полиомиелит", допълни д-р Кунчев.

Той посочи, че проблемът с това заболяване е голям и когато в определена държава "се внесе" див полиомиелит, трябва да се използва "жива" ваксина срещу него.

"В България се използва "убита" ваксина. Притеснително е, ако в България пристигне емигрант в инкубационен период на болестта, тъй като тогава ще е нужно да се използва "жива" ваксина, за да не зарази околните неваксинирани", посочи д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени