Гражданинът Цветан Райчинов ще съди вицепремиера Дянков 21.01 | 18:22

Шефът на БЛС е недоволен, че държавата обсебва здравните вноски на българите

От Диана Цветкова

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов обяви намеренията си да съди
вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, че  е обсебил здравните му вноски.

Райчинов уточни, че смята да заведе делото като гражданин, а не като председател на лекарската организация.

"Близо 2 млрд. лева са прибрани от здравните вноски от 2009 година досега, като само през тази година са 90 млн. лева. Аз лично се чувствам ощетен и смятам да съдя министър Дянков като гражданин, а не като лекар или председател на БЛС, че той е обсебил моите вноски", заяви д-р Цветан Райчинов, цитиран от БТА.

Според него всеки българин трябва да предприеме тази стъпка. "Не позволявайте да ви крадат", допълни председателят на БЛС.

Прехвърлянето на дейности от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и заплащането им отново със здравни вноски е друг проблем, върху който акцентира той.

"Казват, че държавата дава 15 млн. лева за ин витро и това е абсолютна лъжа. Тази година за първи път държавата не дава една стотинка за програмите ин витро. Всички българи, които си плащаме здравните вноски, финансираме програмата ин витро, защото парите са взети от здравните осигуровки, а не от държавата", коментира Райчинов.

По думите му не бива лекарите в страната да бъдат обвинявани за всичко, което не е свършено успешно в системата на здравеопазването. Според него тази практика ще доведе единствено до масово изселване на лекари в чужбина, като вече има данни, че всеки четвърти анестезиолог във Франция е българин.

Водещи

Най-четени