Грешките на фармацевтите са причинени от липсата на критерии за работа 27.11 | 08:51

Проблемно е и голямото натоварване на персонала, смята Мирослав Ненчев от Българския фармацевтичен съюз

От Елена Кирилова

Липсата на критерии за работа и все по-голямото натоварване на персонала в аптеките са основните причини за грешки, допускани от фармацевтите. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев по повод случая, в който невниманието на фармацевт едва не погуби живота на тримесечно бебе.

В случая фармацевтът е предписал много висока доза от сироп, каквато не бива да се предписва дори на възрастен човек. В момента бебето е стабилизирано, а по думите на  Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация трябва да се осъзнае, че отпускането на лекарства "не е шега работа” и ролята на фармацевта може да се окаже решаваща.

Според Хасърджиев случаят не трябва да се подценява, защото вероятно има и други като него. Това, което трябва да се предприеме според него, е съсловната организация да бъде безкомпромисна и да се вземат строги мерки относно работата на фармацевтите. От своя страна, контролните органи трябва да санкционират самата аптека, твърди той.

Време е в тази държава да се разбере, че при такива отговорни професии, всеки трябва да понася своята отговорност, категоричен бе Хасърджиев.

Той подчерта, че българите не са свикнали да търсят компенсации в подобни случаи, но в една нормална държава тази грешка би била обезщетена много добре, а фармацевтът е нямало да може да упражнява професията си известно време или е щял да се яви на допълнителни изпити. Хасърджиев призова българските пациенти да търсят правата си и същевременно да не забравят да четат листовките на предписаните им лекарства.

При съмнение, важно е да се свържат с лекуващия лекар.

Според Ненчев фармацевтът, който е допуснал предозирането на лекарството, трябва да получи наказание. Според него некомпетентността и голямото натоварване се оказват ключов проблем на българските фармацевти. За аптеките, в които има голям човекопоток Станимир Хасърджиев предлага увеличение на персонала, за да не страдат българските пациенти.

Грешките обаче ще зачестяват, ако в закона се приеме в аптеките да не е задължително присъствието на магистър-фармацевт.

Водещи

Най-четени