Грипната вълна залива и Варна 19.01 | 13:38

Повишена е и заболеваемостта от чревни инфекции

От Цанка Донкова

След като грипната вълна заля Бургас, тя продължава по Черноморието и се насочва и към Морската столица. Броят на заболелите значително се увеличава и там. През последните седем дни са регистрирани 372 пациенти, което е с близо 120 повече спрямо предходния период, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Въпреки увеличението заболеваемостта все още е в характерните за сезона граници, съобщава в. "Стандарт".

При възрастовите групи от 5 до 14 години и от 15 до 29 години са регистрирани най-много случай на болни. 62 деца на възраст до 4 години също са заболели. Повишена е и заболеваемостта от чревни инфекции. Регистрирани са нови 54 случая, като предходната седмица те са били 30.

Вероятно следващата седмица грипна епидемия да бъде обявена и в Софийска област. Това стана ясно на заседание при областния управител Емил Иванов, който проведе среща с д-р Александър Златанов - директор на Регионалната здравна инспекция в Софийска област, и неговия заместник д-р Валентин Пеев.

Причина за разрастването на грипната вълна е и времето.

"Високите температури в следобедните часове и гъстата мъгла рано сутрин позволяват на вирусите да се разпространяват още по-лесно", коментират лекари.

Прогнозата обаче вещае следващата седмица времето малко да застудее. Въпреки това максималните температури ще са малко над 0 градуса.

Водещи

Най-четени