Д-р Ангел Кунчев: Грипът дойде! „Калифорния“ ни повтаря 01.02 | 15:53

Само болните с предпазни маски на лицето, здравите категорично не, съветва главният здравен инспектор

От Ростислава Иванова

Грипът вече е в България. Тази година отново ще ни мъчи изключително устойчивият щам "Калифорния" (А-H1N1), съобщи по БНР главният здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев.

Обстановката в Габрово и Стара Загора е предепидемична. Има по 11 регистрирани случая на заразното заболяване и в други градове на страната, обясни експертът.

"Ваксинираните могат да са по-спокойни, защото щамът е включен във всички ваксини за този сезон. Ако въобще се заразят, при тях болест ще мине съвсем леко. Добра устойчивост на даден щам се изгражда за 3-4 години", увери д-р Кунчев.

Специалистът по заразни заболявания напомни, че вече е късно да се поставят ваксини. Съветът му към неваксиниланите е да приемат общо укрепващи средства за засилване на имунната система и да нямат никакъв контакт с болни.

Болните задължително да бъдат с маски на лицата, за да не разболяват околните, а здравите в никакъв случай да не прибягват до предпазни маски, защото не са полезни за тях, препоръча още главният здравен инспектор. 

Щамът "Калифорния" покосява и прасетата и може от тях да се пренесе и по хората, затова го наричат още и свински грип.

Щамът "Калифорния” е характерен с ранна суха, упорита и дразнеща кашлица, която се задържа дълго време. Този щам е насочен към по-младежката възраст. Грипът не е настинка, не е друг респираторен вирус, той заслужава малко повече внимание. Навременно лечение, води до по-бързо оздравяване. Щамът "Масачузетс” го няма в момента. От 100 вируса, които биват изолирани сега - 95 са "Калифорния”.

Водещи

Най-четени