Д-р Кунчев предупреди за възможна пневмония като усложнение от грип 22.01 | 11:51

Болните не трябва да се самолекуват и ако симптомите не отшумяват, следва да потърсят лекарска помощ, категоричен е здравен инспектор №1 на държавата

От iNews

В пика на грипната епидемия трябва да бъдем много внимателни, защото са възможни усложнения. Едно от тях е пневмония и ако до 2-3 дни се запазят характерните симптоми, вече трябва да имаме едно на ум. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Хората трудно могат да се предпазят от пневмония, защото симптомите са същите, като тези на грипа. Те лесно се разпознават - температура, отпадналост, главоболие, кашлица и т.н. За пневмония може да мислим, когато тези симптоми не отшумяват след 2-3 дни, когато се задълбочават и картината става все по-тежка. Тогава може да се притесним за усложнение и съответно за пневмония, макар че може и да се окаже, че не е пневмония”, обяви д-р Кунчев в интервю за "Фокус”.

Той е категоричен, че болните не трябва да се самолекуват и ако симптомите не отшумяват, трябва да потърсят лекарска помощ.

"Много трудно може да се предпазим от грип, защото той се предава много лесно и бързо, затова не мога да кажа да се стои 2-3 седмици вкъщи, защото това е възможно при много малко хора. Разбира се, ваксинацията, ако сме я направили навреме още октомври, ноември или декември е най-сигурното предпазно средство, но за съжаление, това е много рядко използвано в България, едва 4-5% от населението се имунизира. Другото, което може да направят хората, за да се предпазят е поддържане на едно добро общо състояние и да се ограничават контакти с болни хора, но при грипа всичко това е много трудно изпълнимо. Имунизацията не дава 100% гаранция, че няма да се разболеем, но ваксината ако не предпазва толкова от разболяване, то тя поне предпазва от усложненията и от тежкото протичане на болестта", заяви главният държавен здравен инспектор.

Той потвърди случая със смъртта на 5-годишно дете в Благоевград след усложнения от грип, прераснал в пневмония.

"Все още чакам информация, но много бързо се е развила болестта. То е било много добре гледано дете и е нямало никакви заболявания или утежняващи фактори. Към момента мога да  кажа само, че е грип с усложнения на пневмония. Понякога тези усложнения са много бързи и много тежки, в рамките на 24 до 48 часа и стават несъвместими с живота, с тежка дихателна недостатъчност и съответно завършва със смърт", обяви д-р Ангел Кунчев.

Водещи

Най-четени