Д-р Николай Георгиев: "Гърмящи импланти" не съществуват 25.04 | 17:13

Интервю с пластичния хирург на звездите

От Мартина Панайотова

Д-р Николай Георгиев е един от най-изтъкнатите и популярни пластични хирурзи. През ръцете му са минали внушителен брой известни личности, а практиката му в сферата на пластичната хирургия е дългогодишна. За преглед при него се чака дълго, но определено си заслужава. Ето какво ни сподели той за популярните видове пластични интервенции и за нашумелите напоследък "гърмящи импланти".

Известна практика на Запад е консултация с психолог преди самата манипулация, има ли такава практика у нас?

–Посещавал съм много клиники на Запад и всъщност няма задължителна практика за консултация с психолог преди пластична операция. Да, има случаи, когато хирургът може да  прецени, че пациентът се нуждае и от психологическа помощ, тогава го насочва към съответния специалист, което има по-скоро  препоръчителен, отколкото задължителен характер.

А имало ли е случаи, когато отказвате манипулация на клиент?

–Разбира се, ако не съм сигурен, че ще съм полезен на даден пациент. Колкото по-опитен и по-знаещ е един специалист, толкова по-често той може да каже: "Не, това не е за мен". А и няма нищо лошо - всеки хирург има области, в които е много добър и предпочита да се развива, влагайки време и сили. Пациентът е онзи, които прави избора и е хубаво да се довери на най-опитния и можещ за съответната интервенция. Аз лично, ако не съм убеден, че мога да помогна на даден пациент, той категорично няма да влезе в операционната ми.

Кои са операциите, които хората най-често желаят да си направят?

–Зависи от пола.  При дамите най-често са увеличаването обема на бюста, корекция на формата на гърдите, оформяне на тялото чрез липосукция и липодистрофия, подмладяващи процедури за лицето и шията, корекция на носа.

При мъжете съответно най-честите операции са корекцията на формата на носа, липосукция конкретно на корема и на паласките, удебеляването на пениса.  

Предполагам, че различните манипулации крият различни рискове – кои можем да наречем по-безопасни и кои са по-рисковите?

–Безопасни процедури сами по себе си не съществуват. Всяка една процедура крие в себе си някакъв риск. За мен нивото на една клиника се определя от това как екипът в нея умее да прецени и се справи с рисковите ситуации, които всяка операция крие. Нашите пациенти, в огромното си мнозинство, са здрави хора, което улеснява задачата ни от една страна, а от друга ни задължава да направим всичко възможно пациентът да си тръгне от клиниката с минимум болка и дискомфорт. За да се предвидят някои критични моменти, има определени параметри, които задължително се спазват: правят се лабораторни изследвания преди всяка процедура, задават се конкретни въпроси, на които пациентът трябва да отговори: относно състоянието на бял дроб, черен дроб, сърце, обмяната на веществата, алергични реакции, сериозни заболявания, от които е страдал и т.н., за да се уверим дали е подходящ за желаната от него пластична операция.

Напоследък доста нашумя случаят с т.нар. "гърмящи импланти". Каква е причината за това?

–"Гърмящият имплант" е фолклор - такова нещо не съществува. За цялата си практика не съм виждал "гърмящи импланти". Да, въпросните импланти на PIP създадоха проблем с това, че гелът, който е сложен в тях, за съжаление, не е гелът, който е сертифициран. Производителите, без нужния държавен контрол, са смесвали вътре различни материали с различни пропорции. Но за самите пластични хирурзи завесата се повдигаше бавно - без да бъде получена наведнъж цялата информация. Гелът, който е вътре в тях е в пъти по-агресивен спрямо обвивката на самия имплант, което е причината тези импланти да се късат чувствително по-често отколкото други.

А по какъв начин клиентката би могла да се увери в тази сертификация?

–Няма друг избор, освен да се довери на организациите, които отговарят за качеството на медицинските изделия. Неприятното бе в това, че въпросните импланти пристигаха с нужните сертификати и по нищо както пластичният хирург, така и пациента не можеха да разберат, че този имплант е проблемен. Надявам се, че след този случай контролните органи, както в чужбина, така и у нас, ще са по-прецизни в недопускането на пазара на опасни за пациентите медицински продукти.

Вашият съвет към всички, които обмислят предприемането на някаква манипулация?

–Задължително посетете няколко пластични хирурзи, за да откриете този, на когото можете да се доверите. В медицината доверието е изключително важно. Няма начин - възстановителният период съществува - но когато всичко ви е казано предварително и имате максимална яснота за това какво ще се случи, вероятността да останете неудовлетворени е много малка.

Какво още сподели д-р Николай Георгиев, може да научите от видео репортажа на Jenite.bg.



Водещи

Най-четени