Да вярваме ли на диета по кръвната си група 17.01 | 15:16

Ново изследване е категорично по въпроса, че няма връзка между кръвната група и индивидуалните хранителни нужди на човек

От Кирил Русев

Теорията, базираща се на популярната диета според кръвната група, е напълно невалидна. Това установиха канадски учени. Според изследването им индивидуалната реакция на хората към заложените в диетата хранителни режими няма нищо общо с тяхната кръвна група.

Теорията зад тази диета е, че кръвните групи (А, В, АВ и 0) трябва да съответстват на хранителните навици на оригиналните носители на този тип кръв и че хората с различна кръвна група, асимилират различните хранителни вещества по различен начин.

Те стигнали до този извод след проучване, проведено сред 1455 души. Според водещия изследването доктор Ахмед Ел-Сохеми въпросната диета по-скоро се свързва с личната предразположеност към вегетариански или нисковъглехидратен тип хранене.

Учените откриват още, че хранителните режима и различните маркери за здравословното състояние на участниците е напълно независима от кръвната група. 

За изследването си учените от университета в Торонто тестват четирите вида хранене предимно върху младежи и физически здрави възрастни. Всеки един от тях предоставя детайлна информация за обичайния си начин на хранене и кръвни проби за определяне на кръвната група и извеждане на маркери за здравословното им състояние, като инсулинова чувствителност, кръвна захар холестерол и триглицериди.

Това е първото изследване, което атакува въпроса за валидността на диетата толкова директно и благодарение на него, вече имаме основание да кажем с много голяма сигурност, че теорията, върху която е построен този режим, е невярна.

Миналата година в American Journal of Clinical Nutrition бе публикуван един систематичен обзор на 1415 научни статии, който също не откри доказателства в подкрепа на иначе популярната в цял свят програма за загуба на тегло и подобряване на здравето.

Водещи

Най-четени