Да поговорим откровено за зависимостите 09.07 | 12:09

Вижте една клиника за алтернативно лечение на тези проблеми

От Гергана Златкова

Лъже. Краде. Пак го прави. Продала е телефона си. Взела е пари от баба си. Откраднала е злато, заложила го е. Пред изключване е. Изгониха я от работа. Прекъснала е следването. За седми път. Отслабнала е. Пак е започнала. Сега какво? Опитахме всичко!

За добро или лошо, всеки от нас е чувал, знае или има личен досег с проблема със зависимостите. Международната класификация на болестите определя зависимостите към вещества – алкохол и наркотици – като "хронично рецидивиращо заболяване".

И ние като че ли имаме навика да мислим за зависимите като за "безнадежден случай". Много хора все още смятат този проблем за нещо непреодолимо. Дотук с клишетата! Защото екипът на Jenite.bg е посетил едно специално място, където желанието за живот е по-силно от диагнозите и проблемите.

Поводът бе 26 юни, Международният ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. Причината е борбата за живот. Мястото се нарича терапевтична общност "Феникс". Къща "Феникс" е общност, в която се лекуват жени и мъже с различни проблеми – хранителни разстройства, алкохолна, хазартна и наркотична зависимост.

Всяка година екипът на терапевтична общност "Феникс" организира ден на отворените врати – това е и датата, на която "къщата", както я наричат всички, отваря врати преди 12 години. Това е първата и единствена рехабилитационна програма, която не просто отговаря, но е част от създаването на стандартите за добра практика на EFTC (Еuropean federation of thераeutic communities).

Сградата на бившето училище в село Бракьовци днес приютява терапевтичната общност – място, в което десетки хора променят живота си, намират нова идентичност и преодоляват зависимостта. Това е и значението на посланието, с което стартира всеки ден на територията на къщата: "Тук сме, за да преодолеем миналото и изградим бъдещето!"

"За нас ритуалите имат много голямо значение и затова на тази дата всяка година символично отваряме вратите на "Феникс". Така резидентите (хората, които се лекуват в програмата) имат усещане, че са в защитена среда, а в същото време не са затворени." С тези думи ни посреща Галя Касабова, психотерапевт и директор на къща "Феникс”.

Как продължава историята за това алтернативно място за лечение на зависимости, разберете при Jenite.bg.

Водещи

Най-четени