Две ин витро бебета се родиха в София 19.01 | 13:31

С тях „децата“ на донорската програма на Столична община вече са 9

От iNews.bg

Две момиченца-близнаци се родиха, благодарение на донорската ин витро програма на Столична община. Бебетата проплакаха в общинската АГ болница "Шейново" вчера и се чувстват много добре. Едното момиченце е с мерки 2,540 кг и 49 см, а другото - 2,500 кг и 48 см, съобщи директорът на болницата д-р Румен Велев. Родителите не са се ползвали от правото за избор на екип, а раждането е било с Цезарово сечение.

Семейството е правило няколко ин витро опита през последните години, но щастието им се усмихна, след като се включиха в общинската донорска ин витро програма за финансово подпомагане на жени с репродуктивни проблеми. Общо родените в резултат на общинската инициатива вече са 9, от които 5 момчета и 4 момичета.

Донорската ин витро програма на СО стартира през втората половина на 2015 г.  Тя е създадена съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе".  Всяка година от общинския бюджет се отпускат по 70 000 лв. за ин витро процедури. Доклад за финансиране на програмата със същата сума и през тази година вече е внесен в Столичния общински съвет и ще се гледа на сесията на 25 януари. Не всички двойки, които участват в програмата, съобщават дали процедурите се увенчават с успех, затова не винаги има обратна информация за отделните случаи. 

Водещи

Най-четени