Дебелеем? Причината може да е в дядо или баба 21.07 | 09:45

Чрез гените затлъстяването може да се предаде през 2 поколения

От iNews.bg

Хората, които имат проблеми с теглото и не могат да го поддържат в норми, може да не са виновни за това, а проблемът да се дължи на бабата или дядото. Според изследователи от института "Виктор Чанг" и института за медицински проучвания "Гарвън" в Австралия затлъстяването може да се предаде не само на преките наследници, но и на техните деца, пише британското издание "Експрес".

Учените са провели опити с мъжки лабораторни мишки, от които са установили, че затлъстяването може да стигне до внуците на животните. Затлъстелите животни излагат на риск от развитие на болести на метаболизма своите деца, както и техните наследници, т.е. внуците, много преди те да се родят, предаде БГНЕС.

"Здравето на бебето дълго време се смяташе за отговорност на майката веднага щом тя забременее. Но се обръщаше малко внимание на това как бащиното здраве може да се отрази на нероденото дете", заяви проф. Катрин Сутер. Чрез тестове учените са открили, че внуците на мишки с наднормено тегло са предразположени към проблеми с метаболизма, дори и когато техните бащи се хранят здравословно по време на зачеването. Въпреки това при децата на внуците започва да се забелязва подобряване на здравето.

"Сега ние намерихме силно доказателство..., че храненето на бащата и здравето на метаболизма му може да окаже влияние на неговите синове и дори на неговите внуци", допълва проф. Сутер. "Бяхме изненадани да открием резултатите, които са абсолютно категорични. Внуците са изложени на значителен риск от разболяване, ако са подложени на нездравословна диета, дори и техните бащи да се хранят добре и здравословно", казва още тя. 

Водещи