Депресия при възрастните жени е свързана с телевизията 16.11 | 07:21

Липсата на физически упражнения също не е добър вариант за настроението на дамите

От Елена Кирилова

Гледането на прекалено много телевизия и обездвижването може да доведе до депресия при по-възрастните жени, сочи ново проучване, цитирано от в.  Daily Telegraph.

Изследователите открили, че жените, които отделят по-голяма част от времето си за физически упражнения, е с 20% по-малко вероятно да изпаднат в депресия в сравнение с тези, които почти не се упражняват.

Колкото повече часове възрастните дами прекарват в гледане на телевизия, толкова по-голям е рискът от депресия. Според автора на изследването - Майкъл Лукас от Харвардското училище по обществено здраве в Бостън, високите нива на физическа активност са свързани с по-малкия риск от депресия.

За да установят това, Лукас и екипът му направили подробно проучване на почти 50 000 жени.

Участничките били накарани да записват по колко време седмично прекарват в гледане на телевизия, както и колко често ходят на разходки, карат велоергометър, тичат или плуват.

Във въпросниците дамите посочили и дали имат някои от симптомите на клинична депресия и дали приемат лекарства за лечение на депресия.

След като изследователите отчели всички показатели и начина на живот, те ги свързали с вероятността от изпадане в депресия.

Ако жените се упражнявали по 90 или повече минути на ден, били определени като активни. При тях рискът от депресия бил с 20% по-малък от този при дамите, които се упражнявали по 10 или по-малко минути дневно.

Изследването показало, че и възрастните жени, които гледали по 3 или повече часа телевизия на ден, било с 13% по-вероятно да бъдат диагностицирани с депресия, отколкото тези, които почти не сядали пред малкия екран.

Водещи

Най-четени