Депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за лекарствата 26.02 | 14:13

Само герберите подкрепиха Плевнелиев

От Христина Рафаилова

Депутатите успяха да преодолеят поредното президентско вето, което щеше да продължи негативната практика пациентите у нас да страдат от липса на медикаменти. 

Народните представители гласуваха отново промените в Закона за лекарствата, стопирани от държавния глава. 

Измененията имат за цел да предотвратят изчезването на определени медикаменти от пазара. С тях се въвежда изискването търговците на едро да подават 30 дни предварително уведомление в Изпълнителната агенция по лекарствата, че ще изнасят медикаменти, включени в позитивния списък. 

Така ще се прекрати практиката фирмите да внасят у нас даден продукт, след което да го прехвърлят на друг пазар, където лекарството струва по-скъпо. Поради тази причина животоспасяващи медикаменти като тези за онкоболните изчезват в България. 

Плевнелиев върна поправките с мотива, че те въвеждат рестриктивен режим. Държавният глава настоя за ясни критерии, които да осигуряват равенство за всички износители на даден лекарствен продукт. 

Народният представител от БСП Емил Райнов коментира, че измененията няма да ограничават бизнеса. Също така новият режим няма да доведе до пречки за експорта на медикаменти, категоричен е той. "Този закон е за гарантиране на лекарства на всички български граждани - да не се получават дефицити", каза депутатът,  цитиран от БНР.

Водещи

Най-четени