Диабетът покосява все по-малки деца 23.01 | 15:06

В Бургас заболяването се прояви при бебе на 8 месеца

От Филипа Тодева

Диабетът покосява все по-малки деца. Все повече се наблюдава намаление на възрастта на заболелите, алармират от сдружение "Диабетни грижи". Последният случай от Бургас е за 8-месечно бебе, при което болестта се е проявила.

Председателят на сдружението Радка Жекова подчерта, че затова трябва да има дългосрочна програма, в която скринингът, превенцията, профилактиката да бъдат на преден план.

"Съвременното лечение не отговаря на програмата за общите грижи", каза Жекова, цитирана от агенция "Фокус". Над 16 000 души са диабетноболните в област Бургас, те нямат проблеми с набавянето на инсулин.

Тя припомни, че сега специалистите определят кой пациент за какъв инсулин е. "Това не е страшно, но се губи нишката губи със специалиста, защото когато дойде времето на всеки 6 месеца да се направи протокол, малко или много ендокринологът се среща с пациента, иска или не. Сега на определено време се скъсва веригата на наблюдение и ще бъде проблем на сдружението да изчистим нещата", обясни Жекова.

По думите медицински екипи от страни като Турция и Русия ще подпомагат сдружението в решението на този проблем.

"Не трябва да критикуваме само лекарите. Ние самите трябва да знаем каква е трудността, с която се сблъсква всеки един от нас", отбеляза тя.