До две години в Бургас ще има линеен ускорител за онкозаболявания 21.05 | 18:43

Проектът се изпълнява с помощта на европейско финансиране

От Ивайло Ачев

След две години в Бургас ще заработи модерен линеен ускорител за лечение на онкологични заболявания.

Януари 2014 г. е срокът, в който трябва да бъде изпълнен проектът "Реконструкция и оборудване на комплексен онкологичен център", за чието изпълнение Община Бургас спечели близо 6,5 млн. лв. европейско финансиране, съобщават от общината.

Тези средства ще послужат за модернизация на медицинското заведение и закупуване на линеен ускорител – най-ефективният съвременен апарат за лечение на онкологични заболявания.

Според статистиката населението в България застарява – респективно с по 2-3 % на година нараства и броят на хората с онкологични заболявания. Досега бургазлиите с този здравословен проблем ходеха на лечение в София и чужбина. С монтирането на линейния ускорител Бургас ще се превърне в регионален център, който има капацитета да обслужва не само своите пациенти, но и такива от цяла Източна България и страната.

През последните 4 години Община Бургас приоритетно заделяше средства и купуваше нова техника за онкологичния център – диагностична и за лечение. Така медицинското заведение се сдоби с апарати за нискоенергийно и средноенергийно лъчение. С линейния ускорител, който е апарат за високоенергийно лъчение, цикълът ще бъде затворен напълно.

На 7 май тази година беше стартиран конкурс за доставка на оборудване по проекта. Изпълнител ще бъде избран през месец юни. След като станат ясни характеристиките на избрания апарат, ще започне изграждането на специален бункер. Съоръжението ще бъде с дебели стени и специална изолация, която не допуска лъчението да излиза извън него.

Предвидено е и цялостно благоустрояване на района, в който ще бъдат разположени линейният ускорител и бункерът, а той се намира в непосредствена близост до сградата на онкологичния център.

Водещи

Най-четени