Договарянето на отстъпки за доставки на лекарства става задължително? 02.07 | 14:39

Процесът е предвиден в Закона за здравното осигуряване

От Деляна Петкова

Задължително договаряне на отстъпки при доставки на лекарства от всички групи, а самата отстъпка да се разпределя пропорционално между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и осигуреното лице.

Това предвижидат част от промените в Закона за здравното осигуряване. Той е предложен на първо четене в Народното събрание. Измененията са изготвени от екипа на Министерството на здравеопазването, коментира министър Десислава Атанасова, цитирана от Агенция "Фокус".

Предложенията за промени са част от мерките за намаляване на цените на лекарствените продукти.

В момента НЗОК се договаряше за отстъпки само за лекарствата, чиято цена се покрива напълно от Касата.

Промени ще има и по отношение на референтната цена на лекарствата за България. От МЗ предлагат кръгът от държави да бъде разширен - до 17. В момента в този списък са 8-те най-бедни държави от ЕС. При определяне на цената за нашия пазар от Касата взимат най-ниската цена на производител от тези държави.

Предлага се и разширяване на кръга на обществените фондове, които реимбурсират съответния продукт в другите държави-членки.

"Предлагаме и намаляване надценките на търговец на едро и на дребно с 2 процентни пункта и за двете групи", каза още министърът. Предвижда се и възможност цената за генеричните продукти да бъде процентно съотношение от цената на оригинала – до 65%.

Възможни са различни варианти за спестените средства от цените на лекарствените продукти. Един от тях е някои от медицинските изделия да бъдат заплащани от НЗОК. "Нека първо да видим какъв финансов ресурс ще се освободи и ще вземем решение в полза на пациента", каза министърът.

Десислава Атанасова каза, че се въздържа от прогноза какво ще бъде поевтиняването, но заяви, че са предвидени серия от мерки, за да има сериозно намаление в цените на лекарствените продукти. Тя даде пример, че при договарянето на медикаменти за онкологичните заболявания са постигнати намаления до 80% и това показва, че и притежателите на разрешения за употреба са готови да дадат отстъпки.

Според министъра отстъпки от цените ще има, но с фирмите, които не предложат отстъпки за лекарства от позитивната листа също ще бъдат сключвани договори. Министърът посочи, че няма как с нормативен акт да бъде задължена фирма да присъства на нашия пазар и да предлага отстъпки в цените.

Съгласно промените, включването на нови оригинални медикаменти в Позитивния списък ще става не на три, а на шест месеца.

Най-четени