Догодина стартира "Спри и се прегледай” 01.11 | 14:09

20 млн. лева са се отпускат за скринингов регистър и кампания

От Елена Кирилова

Проектът за онкологичен скрининг "Спри и се прегледай” ще заработи в началото на 2013 г., заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от агенция "Фокус”. Става дума за информационна система, която ще събира всички данни за извършените медицински прегледи на гражданите, които са минали през скрининга.

Проектът беше забавен през годините, но вече има реализация по някои от лотовете. Освен това е спечелена обществена поръчка за реализация на информационната система и тя в момента се работи, обясни здравният министър.

Веднъж вече е печелена обществената поръчка за информационна кампания, но на по-късен етап изпълнителят се е отказал от изпълнението на договора, Министерството на здравеопазването е прекратило поръчката.

Впоследствие обществената поръчка е била обявена отново, а междувременно вече тече срокът за закупуване на документите по този лот. Приключила е обществената поръчка за лицата, които трябва да се явят на преглед. Вече има изпълнител и предстои лицата да бъдат уведомени чрез писма.

В момента, в който информационната кампания започне да работи и лотът е готов за скрининговия регистър, могат да почнат и прегледите.

Десислава Атанасова изрази надеждите си, че това ще се случи до началото на следващата година, както и че проектът, чиято стойност е 20 млн. лева, ще бъде успешно осъществен.

Водещи

Най-четени