Доказаха, че по-образованите са и по-здрави 01.03 | 15:00

Проучване показа връзката между по-високото образование и по-добрия здравен статус

От Георги Георгиев

Отдавна е известно, че по-образованите страдат по-рядко от сърдечно-съдови заболявания. Ново проучване публикувано в американското списание BMC Public Health, показва, че нивото на образование е в корелация и с по-ниското кръвно налягане и със спада на други фактори, които влияят на здравето като алкохола, цигарите и телесната маса.

За целта учените изследвали 3890 души в продължение на 30 години, следейки тяхната медицинска история, годините престой в училище и нивата на сърдечните заболявания.

Оказало се, че образованите мъже (с над 17 години, прекарани в училище и университета) са с по-нисък индекс телесната маса (BMI), пият и пушат по-малко по-ниско образованите си връстници.

Жените с високи степени на образование също пушели по-малко и имали по-нисък BMI, но пиели повече от по-слабо образованите (въпреки това те пиели наполовина по-малко от образованите мъже!)

И за мъжете, и за жените всяка допълнителна академична степен била свързана с намаляване на случаите на хипертония.

"Дори когато бъде коригирано спрямо останалите социално-икономическите фактори, степента на образование е в обратнопропорционална зависимост с високото кръвно налягане, като този позитивен ефект върху здравето е дори по-силен при жените, отколкото при мъжете", споделя изследователят д-р, Ерик Лоукс от департамента за обществено здраве към университета Браун.

Водещи

Най-четени