Докато малолетни раждат, ще има повече недоносени бебета 07.06 | 17:05

7 хил. са родилките под 18 години, отчитат от ДАЗД

От Елена Кирилова

Всяка година близо 7 хиляди момичета под 18-годишна възраст раждат. Това съобщи председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов.

Той твърди, че такива случаи има почти всяка седмица, а те увеличават шансовете за раждане на недоносени деца, деца с увреждания и изоставянето им.

"Докато в България продължава да има малолетни и непълнолетни родилки, броят на недоносените деца ще расте", обясни Каменов.

По думите му доскоро в България почти не е имало осъдени за сексуални контакти с деца. Едва през 2012 година е имало 300 досъдебни производства и 200 осъдени, но това е осъществено след натиск от страна на самия Каменов.

Според него е необходимо да се започне работа в гета и етномалцинствени общности. "При тях трябва да бъдат изпратени акушери, педиатри и представители на държавата, които да ги ограмотяват", смята той.

Каменов е категоричен, че никой не се е интересувал от тези хора. Той твърди, че е бил в гета, в които живеят по 14 деца в колиба без никаква хигиена, а раждаемостта е перманентна и майките раждат на място, на тревата.

Според Каменов това е като живот в джунглата, а институциите, включително Народното събрание и прокуратурата, също трябва да работят за опазването на правата на децата и на техните родители.

Водещи

Най-четени