Допаминът има роля и за бъбреците, и за кръвното 21.07 | 10:38

Учени направиха нова крачка към лечението на хипертонията

От Елена Коцева

Учени от университета Вандербилт, Тенеси смятат че хормонът допамин, изключително важен за работата на бъбреците, има и важен роля за кръвното налягане и продължителността на живот.

В своя научна работа след изследвания учените посочват, че особената зависимост между функционирането на бъбреците и допамина могат да станат обект на терапия, която всъщност да повлияе за лечението на хипертония и заболявания на бъбреците като диабетна нефропатия.

Резултатите от изследването си специалистите от Тенеси са публикували в Journal of Clinical Investigation, пише news.ru.

За да изследват ролята на допамина за бъбреците, Реймон Харис и Мин Чжи Чжан са елиминирали изработването на допамин в бъбреците на лабораторни мишки, изключвайки съответните ензими.

 Оказало се, че животните, които не произвеждат допамин, имат високо кръвно налягане. А когато те употребявали много соли, кръвното налягане се повишавала значително.

Елиминирането на допамина води до повишено образуване на ренин - друг ензим, който също има влияние върху кръвното налагане.

Изводът на учените е, че изменението в допаминовата система в бъбреците може да предопредели развитието на хипертония от човешкия организъм. 

Водещи

Най-четени