Държавата ще ваксинира срещу грип хората над 65 19.09 | 11:24

Имунизациите няма да са задължителни

От iNews.bg

Правителството е изготвило програма за ваксинация на възрастните хора над 65 години. Това съобщи в интервю за БНР заместник-председателят на здравната комисия в НС д-р Лъчезар Иванов. "Това е програма, която ще влезе в сила от следващата година. Това е инициатива на Министерството на здравеопазването и НЗОК. Тази програма няма да бъде задължителна, но на възрастните хора, които са предразположени към заболявания и са с тежки хронични заболявания, ще им бъде предложена такава ваксина", обясни той.

Д-р Иванов беше категоричен, че лечението на грип не трябва да започва с антибиотик: "Изключително погрешно е тази форма на самолечение, която е придобила широко разпространение. Моят съвет е първо заболелите да се обърнат към личния си лекар. Грипът се развива изключително бързо. Ако са минали повече от 72 часа, поведението му е едно, ако е в първите 20 часа, поведението е съвършено различно, но в никакъв случай не се започва с антибиотик".

Заместник-председателят на здравната комисия в НС посочи, че най-ефективният начин за борба с грипа са ваксините: "Нашата държава изостава в превенцията на грипа и тежките усложнения от грипа. Ние се намираме на последно място в Европа по брой имунизирани. На 100 души са имунизирани 2,4. Най-правилното поведение е преди грипна епидемия да бъдат взети мерки. Става въпрос за ваксинация на най-незащитените в обществото – възрастните над 65 години и децата".

Председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков също смята, че имунизациите са масовото средство за предпазване от грипа:

"Ние продължаваме да разчитаме на антивирусните препарати и на ваксините като средства, с които да се борим срещу сезонния грип. От 1999 година до сега имаме на разположение същите препарати, които са открити тогава срещу вирусите – "Тамифлу" и "Реленца". Това са препарати, които се препоръчват за лечение на грипа в началните фази. Иначе продължаваме и с днешна дата да смятаме, че ваксинацията срещу сезонен грип е онова, което може да ни предпази най-ефективно от заболяването".

Водещи

Най-четени