Една година без полиомиелит в Индия 15.01 | 15:59

Само в 3 държави в света вирусът на детския паралич може да се предаде свободно - Афганистан, Пакистан и Нигерия

От iNews.bg

В Индия, "епицентърът" на полиомиелит, от една година няма нов случай на болестта, отбелязва Световната здравна организация (СЗО). Последният заболял е двегодишно момиче от щата Западен Бенгал. Този случай е регистриран на 13 януари 2011 година.

Ако и резултатите от последните седмици се окажат негативни, Индия официално ще признае, че е спряла полиомиелита. Това означава, че ще останат само три държави по света, където болестта може да се предаде свободно – Афганистан, Пакистан и Нигерия.

През 2011 година и в Афганистан, и в Пакистан съобщиха за застрашителен ръст на случаите на болестта, известна още като детски паралич. От Пакистан вирусът се пренесе и в Китай, където не бяха регистрирани случаи от 1999 година насам.

Полиемиелитът е остро вирусно инфекциозно заболяване, което засяга основно децата на възраст между 1 и 5 години. Характеризира се с възпаление на сивото вещество на гръбначния мозък. Болестта предизвиква парализа и мускулни атрофии.

За борба със заболяването от 1954 година започва имунизацията на бебетата. След въвеждането на т.нар. "жива" ваксина (с ослабени вируси на заболяването) заболеваемостта рязко намалява, отчита статистиката.

Водещи

Най-четени