Експерт: Зика не бива да ни стряска 19.05 | 17:30

Неправилната употреба на антибиотици е по-голяма заплаха от вируса, смята проф. Тодор Кантарджиев

От iNews.bg

"Не бива да се стряскаме от Зика", каза в предаването "12+3" проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести по повод доклад на Световната здравна организация, според когото това лято вирусът може да достигне Европа.

"Ние своевременно сме предупредили нашето общество и тази година се вземат достатъчно мерки за унищожаване на комарите. Вирусът Зика се пренася главно след ухапване от 2 вида комари, които са опасни, но не толкова за мъжете и децата, колкото за бременните жени, защото в средата на бременността, ако една жена е ухапана от комари, може да се предизвикат много сериозни увреждания на плода. Един от комарите, който причинява най-честите инфекции от Зика и който може да разпространява инфекцията 6 дена, след като се е напил с кръв от болен човек, го няма в нашата страна. Другият комар, който по-рядко причинява пренасяне на тази инфекция, това е т.нар. "тигров комар", за който сме предупредили обществото. Той се развива в места, които са с надморска височина по-ниска от 200 метра. Преди няколко години се появи на морето в един град, има го в Бургас, Благоевград, Пловдив и по Дунав. Той рядко пренася вируса Зика, но пренася други тропически трески. Затова има ли комари, трябва да се унищожават", категоричен е професорът.

Проф. Кантарджиев посъветва да бъдат използвани репелетнти продукти и комарници. Освен това при посещение на място, където има комари, трябва да сме облечени с две памучни фланелки, тъй като през два слоя комарът не хапе. Вечерно време трябва да бъдат използвани машинки или други начини за отблъскване на лнасекомите.

 

"След порой, ако настъпи засушаване и селскостопанските животни започнат да ядат суха трева с корените, ще имаме пак антракс, както миналата година имахме. Това е едната много голяма заплаха, много по-опасна от Зика", предупреди още проф. Кантарджиев и добави, че неправилната употреба на антибиотици у нас е многократно по-голяма заплаха от вируса Зика.

Водещи

Най-четени