Експерти: Справянето с птичия грип ще излезе доста солено 15.01 | 11:13

В страната има 63 огнища и около 430 000 заразени птици

От iNews.bg

Тези дни стана ясно, че в страната има 63 огнища на птичи грип и около 430 000 заразени птици. По-голямата част от болните животни вече са умъртвени, обясни земеделският министър в оставка Десислава Танева. Огнищата са съсредоточени в девет области на страната, като най-голям е броят им в Пловдивско.

Според сметките справянето със заболяването ще излезе около 1 милион лева. Заедно с това ще трябва да се добави още и стойността на обезщетенията, които ще бъдат платени на фермерите с умъртвени птици. По този начин сумата ще набъбне до 5-6 милиона лева.

Междувременно Българската агенция за безопасност на храните взима всички необходими мерки, за да гарантира, че заразено с птичи грип месо няма да стигне до търговската мрежа.

"Стараем се да откриваме всички огнища, да ликвидираме на заразата и да ограничаваме движението на птиците, така че да се гарантира, че тръгналите към кланиците са здрави”, поясни пред Нова тв д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните” към агенцията.

Според експерта трябва да се знае, че заболяването е най-опасно за хората, които в момента боледуват от разпространения щам на човешки грип. Очаква се заразата да доведе до скок в цената на яйцата с около 10%.

Най-четени