Електронно здравеопазване през крив макарон 21.08 | 13:45

Служебният министър спира ремонтите в центровете за спешна помощ

От iNews.bg

Така очакваното електронно здравеопазване отново стигна до задънена улица. Служебният здравен министър Мирослав Ненков обяви, че е отменена обществената поръчка за изграждането на интеграционна система. 

Мотивът на новото ръководство е, че тя била за много голяма сума – 12 млн. лв. 

"Трябва този проект да бъде изпълнен много умно, за да не се получи проблем както при комуникацията между телефон 112 и 150. Не ми се иска стартиране на програма с тежък дефект”, каза той, цитиран от агенция "Фокус". 

Ненков се оплака, че голяма сума пари е изтеглена от министерството заради актуализацията на бюджета на здравната каса, което много щяло да затрудни работата на ведомството. 

Здравният шеф "поряза" и надеждите на центровете за спешна помощ за ремонт на сградите, в които се помещават. За това са били предвидени 5 млн. лева по времето на предшественика му Таня Андреева. Според Ненков ведомството му няма право да извършва дейности в чужда собственост, тъй като центровете в малките градове и общини се намират в болници, които са отговорност на местната власт. 

Той посочи още, че е спряна обществена поръчка за 4 мил. лева за санитарни автомобили. "Този огромен обем пари няма да бъде похарчен до края на годината и не е целта на нашето управление да харчим тези пари. Ние ще подготвим някои от тези проекти. Имаме право да пренасочваме пари”, каза той. 

Водещи

Най-четени