Енергийните напитки са опасни 15.02 | 10:52

В САЩ обмислят ограничение за продажбата им

От Елена Коцева

Според анализ на изследователския здравен център към университета в Маями употребата на енергийни напитки от деца и подрастващи е изключително опасни.

Изследването се опира на анализ на 121 показателя, които имат важно значение за развитието на младия организъм и влияят на здравословното му състояние като възрастен. Анализирани са показателите на деца до 19-годишна възраст, съобщава Mig.news.

Сред болестите, които са свързани с употребата на енергийни напитки, лекарите посочват бъбречна недостатъчност, нарушение на функциите на дихателния апарат, нервни разстройства, високо кръвно, сърдечна недостатъчност и аритмия, както и сериозно увреждане на черния дроб.

Лекарите подчертават, че между 30 и 50% от подрастващите в САЩ системно употребяват енергийни напитки. Сред потребителите им има дори и деца на 5-годишна възраст.

През 2008 година са регистрирани и случаи на внезапна смърт сред деца, употребили прекалено много кофеин, който се съдържа именно в тези напитки.

Във връзка с изследването и нещастните случаи, Министерството на здравеопазването в САЩ ще задължи производителите да съобщават на етикетите високото съдържание на кофеин в енергийните напитки.

Също така се обмисля забрана за продажба на тези продукти на лица под определена възраст – например под 12 или под 16 години, като ограничението ще е подобно на тези за продажбата на алкохол и тютюневи изделия.

Водещи

Най-четени