Ето какво да похапваме при висока темепература 22.09 | 16:48

не консумирайте тежка храна, съветват здравни експерти

От Ани Романова

Високата температура представлява симптом на много и различни заболявания. Тя е отговорът на имунната система на организма към болестта, пише zdraveto.bg. Високата температура се появява, когато е налице възпаление. Възможно е то да бъде причинено от външен микроорганизъм като вируси и бактерии, които предизвикват инфекция в тялото.

Така ако температурата надхвърля 37 градуса, тогава се счита за висока. При такъв стресов режим е много важно да се храните правилно, за да се улесните бързото си възстановяване.

Предлагаме ви основните принципи на правилното хранене по време на заболяване.

Протеинови продукти.

Източникът на протеини за периода на заболяването трябва да бъдат хранителни продукти като извара, риба и месо. Ако нямате апетит, най-добрият вариант е пилешки бульон. Той успокоява възпалението на гърлото, разрежда храчките и съдържа всички необходими хранителни вещества, които помагат ефективно да се борите с болестта.

Плодове и зеленчуци.

Изключителен източник на витамини за периода на заболяването. Чаят с пресни малини или лимон, домашно приготвен плодов сок или просто ябълка е отлично решение за човек с висока температура. Трябва да бъдат предпочитани и храни, богати на витамин С - касис, шипка, портокали, зелени чушки, броколи, киви, зеле.

Въглехидрати.

Именно на тях трябва да обръщате специално внимание, когато боледувате. Кашите се усвояват лесно дори от отслабения организъм и го подхранват. Така че по-добре забравете за обичайния си начин на хранене, докато сте болни, за да не отслабите действието на лимфоцитите, които отговарят за борбата с инфекциите в организма. Също така е необходимо да се изключат всички продукти като сладкарски изделия и брашно, както и полуготовите продукти. Трябва да се избягват силни подправки, те са добри като превантивна мярка за болестта. Но по време на заболяване те могат да увредят раздразненото гърло. Разбира се, алкохолът и газираните напитки също трябва да се забравят.

Течности

Пийте колкото е възможно повече - течността помага да се премахнат всички излишни токсини. За тази цел използвате не-газирана вода, но топлите течности се абсорбират по-добре. Няколко чаши чай на ден ще облекчат неприятните симптоми и ще ускорят възстановяването. В допълнение към чая можете да пиете компоти или плодови напитки, прясно изцедени сокове.

Готвене

Не давайте на тялото си тежка храна по време на заболяване. Избягвайте пържене, а изберете варени, задушени или печени ястия. Също така не яжте пушени и консервирани храни. Храната трябва да бъде проста (не яжте сложни комбинирани ястия) и постно.

Като спазвате тези прости правила за хранене, лесно ще осигурите осезаема подкрепа на вашето тяло в борбата с вирусите. В допълнение към правилното хранене, ще ви помогнат и почивката в леглото и малка физическа активност.

Водещи

Най-четени