Ето кой ще ни помогне да се справим с излишните килограми 14.05 | 14:26

Учени откриха бактерии, които може да се включат в борбата със затлъстяването

От Елена Кирилова

Обрат в развитието на затлъстяването и диабет тип 2 направиха белгийски учени, изследвали чревна бактерия, предаде BBC.

Проучването показало, че бульон, съдържащ един вид бактерия, може да промени рязко здравословното състояние на мишки, които страдат от затлъстяване.

Изследването е дело на екип от Католическия университет в Льовен, а подобно е направено и с хора, така че да се провери дали бактерията има шанс да помогне в борбата с излишните килограми.

Бактериите, които живеят в човешкото тяло, са с 10 пъти повече от клетките в него и имат ключово значение за здравето.

Според предишни изследвания при дебелите и слабите хора се наблюдават разлики в броя и видовете бактерии.

Откритието на белгийските учени е бактерия, наречена Akkermansia muciniphila. Тя е от 3 до 5% от бактериите в червата, а при затлъстяване нивата ѝ значително спадат.

По време на изследването екипът дал на дебели мишки от бактерията. Те останали по-едри от слабите си събратя, но успели да свалят около половината от излишните си килограми. Храната им не била променяна по никакъв начин.

Учените установили, че след приема на бактерията имало понижение на нивата на инсулиновата резистентност, което е ключов симптом при диабет тип 2.

Самата бактерия има специфична роля. Тя увеличава дебелината на слоя слуз в червата, който пречи на преминаването на част от материалите в кръвта, предаде БТА. 

Водещи

Най-четени