Живейте сред зелени пространства, за да сте щастливи 21.01 | 20:59

Зелените пространства трайно подобряват психичното здраве

От Боян Кърпачев

Живеенето в градски зони с повече зеленина влияе положително върху психичното здраве на хората. Проучване сред над 1000 домакинства в цяла Великобритания доказва това.

Британските изследователи, проследили здравето на хора, които са се преместили да живеят на места с повече зелени площи. 5 години по късно те заключават, че това не само подобрило психичното им здраве в краткосрочен, но и в дългосрочен план.

Изследователите от Медицинския департамент на Университета Ексетър, публикували своите констатации в списание Environmental Science & Technology, предлагат създаване на повече зелени пространства в градовете, например паркове и градини, които могат да донесат трайни ползи за общественото здраве.

В своя труд изследователите обясняват как въпреки доказателствата за ползите на зелените пространства в градовете върху психичното здраве, малко от тях идват от изследвания, които са изследвали хората продължително време. Затова те сторили именно това.

Един от въпросниците, на които участниците в панела на изследването трябвало да отговарят всяка година включвал въпроси за психичното здраве.

Екипът сравнил възприятията на хората, преместили се в по-зелени зони на градовете с тези на хора, избрали обратната практика.

След отчитане на личностните различия и други фактори, които оказват влияние върху психичното здраве с течение на времето (например доходи, заетост и образование), те установили, че тези, които се преместили в зони с зелени площи получили незабавно подобрение в областта на психичното здраве, която продължила в последствие най-малко 3 години.

И обратно, тези, които се преместили в по-застроени зони с по-малко зелени площи получили спад в областта на психичното здраве.

"Тези резултати са важен коректив за градоустройствените планове, които трябва да включват нови зелени пространства. Това ще осигури дългосрочни и устойчиви ползи за местните общности", споделя д-р Ян Алок.

Водещи

Най-четени