За 4 г. 3000 ин витро бебета 29.03 | 13:45

Здравната каса пък обяви готовност да заплаща процедурата. Дори имало сключени договори с 24 болници

От Кремена Бедерева

Над 6000 жени са преминали процедури по ин витро, благодарение на Фонд "Ин витро”. Това каза на семинар д-р Иван Лазаров – акушер-гинеколог в Първа АГ болница "Света София”, предаде агенция "Фокус”.

От 1 април 2009 година - началото на Център "Фонд за асистирана репродукция" към здравното министерство, до днес са родени близо 3000 бебета ин витро.

По думите на д-р Лазаров най-честите признаци за безплодие са възпалителни заболявания на половите органи, дисфункция на овулацията, запушване или дисфункция на маточните тръби, последици от прекъсване на нежелана бременност, маточни фактори, аномалии на маточната шийка, влагалищни фактори.

"Ендокринните и метаболитни фактори, причина за безплодие са: диабет, нарушения на функцията на щитовидната жлеза, анемии, неправилно положение на половите органи, имунологични фактори, психогенни фактори”, обясни д-р Лазаров.

"За диагноза на стерилитета при мъжа се прави разширена спермограма, ехография на тестиси и простата, хормонални изследвания, генетични изследвания. При жената се правят хормонални изследвания, микробиологични изследвания, генетични изследвания, ехография на яйчници и матка”, посочи специалистът.

Той обясни, че методите за лечение са няколко вида - консервативни методи – противовъзпалителни и хормонални; и оперативни методи – конвенционални хирургични техники и асистирани техники.

"Стерилитетът в една двойка може да бъде причина за тежки психологични, социални и здравни неблагополучия. Съвременната медицина предлага много голям арсенал за борба с безплодието”, каза д-р Лазаров.

По думите му – една от основните причини за импотенцията при мъжете е психогенна. "Други причини за импотентност при мъжете са цигарите, алкохолът и липсата на спорт”, посочи д-р Лазаров.

Директорът на Първа АГ болница "Света София” д-р Иван Костов допълни, че 2012 е годината с най-малко раждания от 20 години насам в България.

"Раждаемостта в страната върви надолу. Налице е отрицателен естествен прираст”, допълни той.

Същевременно НЗОК обяви, че има готовност да заплаща за дейностите за асистирана репродукция, съобщиха от здравната каса.

Във връзка с разпространена в медиите информация, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не заплаща за дейностите по асистирана репродукция от касата уточняват, че още на 25 януари 2013 г. НЗОК е обявила, че има готовност да сключва договори с изпълнителите на тези процедури и съответно да им заплати за извършените дейности и необходимите за тях медикаменти.

НЗОК вече е сключила договор с 24 лечебни заведения, които извършват асистирана репродукция, като предстои сключване на договор с още две. Предвидена беше и възможността за сключване на споразумения, обхващащи периода на работа преди сключването на договор, за да може да бъде платено на клиниките за дейността им през месеците януари и февруари.

Такива споразумения са сключени с всички лечебни заведения, които са подали съответните документи.

Към днешна дата само една клиника е отчела към НЗОК извършени през януари процедури на 3 жени. Стойността на процедурите е 7000 лв., които са заплатени в срок.

За февруари нито една клиника не е отчела към НЗОК извършена дейност.

Институцията има готовност да заплаща за дейностите по асистирана репродукция, но това може да стане само след подаден отчет от съответните лечебни заведения. От страна на НЗОК е осигурена техническа възможност за обработка на електронната отчетна документация, но към момента са отчетени само горепосочените 3 случая и те вече са заплатени.

През 2013 г. средствата, предназначени за асистирана репродукция, са в размер на 15 млн. лв. Процедурата по кандидатстване не е променена и се извършва в Център "Фонд за асистирана репродукция" към Министерството на здравеопазването. Единственото ново условие е, че кандидатстващите за нея трябва да са здравноосигурени.

Водещи

Най-четени