За да родите здраво дете - хранете се здравословно! 21.01 | 14:59

Правилният хранителен режим осигурява нормална бременност

От Теодора Кокаланова

Здравословното хранене и спазването на определен режим е верният път към лека и нормална бременност, твърдят експерти. Най-добро и щадящо организма е естественото раждане, споделя Надежда Стаменова, акушерка и водеща на училище за бъдещи родители към Медицински център "Надежда".

"Когато се стигне до момента за раждане, много жени започват да гледат на цезаровото сечение като на спасение от "нетърпимите" родилни мъки, което е напълно погрешно схващане. Към цезаровото сечение трябва да се пристъпва само по лекарска преценка”, смята тя. Специалистите са единодушни, че бременните трябва да съблюдават здравословно тегло и не бива да следват "бабешкия" съвет да ядат за двама и каквото им е на сърце, уточнява БТА.

Храната на бъдещата майка трябва да е съставена основно от въглехидрати, плодове и зеленчуци, млечни продукти и само в краен случай сладки изделия.

Сред храните, които бременната трябва да избягва са суши, риба тон, морски дарове, меки сирена и сурови меса, заради повишения риск от бактерии. Вегетарианството при бременните е допустимо, но само след задължително включване в менюто на яйца и мляко.

Оптималното тегло може да се поддържа със спортове като плуване, йога, вдигане на гирички и дори бягане по пътечка след консултация със специалист.

Негативните емоции са най-големият психологичен проблем при жените, които не могат да заченат.

Според психолози жените, които много искат да се сдобият с дете, а по някаква причина това не се случва, попадат най-често в т.нар. психологическа бариера. Нужно е родилките да изповядват максимата, че "нещата се случват в най-правилния момент за всеки от нас". 

Водещи

Най-четени