За капака на тоалетна чиния и опасностите за здравето ни 03.02 | 11:42

Учени установиха, че микробите са разпространяват много повече, ако капакът на тоалетната не е спуснат

От Кремена Бедерева

Дразни ли ви, когато видите, че капакът на тоалетната чиния е вдигнат? Оказва се, че това на вид елементарно действие, което е присъщо за мъжете, е и доста нездравословно.

Според учените разпространението на болестите е доста по-лесно, ако капакът на тоалетната стои отворен, дори и преди да пуснете водата, пише британското издание Daily Mail.

Проф. Марк Уилкокс, клиничен директор на микробиологията в болницата в Лийдс смята, че оставянето на капака на тоалетната отворен може да позволи на бактерии да се разпространят във въздуха и да се разположат на близките до тоалетната повърхности. Това увеличава риска от разпространение на вирусите и при хората.

"Капакът е там с причина", аргументира се професорът. Той и екипът му провели изследване, за да разберат как се разпространяват болести, когато капакът на тоалетната чиния не се затворя, като изследването е направено в болнични заведения.

Те установили, че при отворен капак микробите се разпространяват изключително бързо и се откриват във въздуха до 90 минути по-късно. Затова специалистите съветват, капакът на тоалетната да се затваря, но за да се избегнат зарази при допира с него, след това хората да си мият ръцете със сапун.

Водещи