Захарта може и да е... полезна 25.08 | 10:20

От Ани Романова

Учени от университета в Сейнт Луис изясниха, че дизахаридът трехалоза оказва благотворно влияние върху черния дроб и повишава чувствителността към инсулина, като намалява риска от диабет, пише сайтът Медикъл експрес, цитиран от БТА.

Резултатите от експериментите с опитни мишки са показали, че добавянето на трехалоза в питейната вода активира у гризачите гена Aloxe3. Дизахаридът не позволява на глюкозата да попадне в черния дроб, което е еквивалент на гладуване. При този процес клетките започват да поглъщат глюкозата от кръвта, като понижават нейната концентрация. Това позволява на организма по-добре да използва инсулина, което на свой ред снижава инсулинорезистентността, отговорна за диабета тип-2.

Учените констатирали също, че трехалозата ускорява изгарянето на калориите, повишава телесната температура, забавя отлагането на мазнините в черния дроб и на холестерол в кръвта. Механизмът на действие на дизахарида е подобен на този на антидиабетичните препарати, повишаващи чувствителността към инсулина.

Най-четени