Защо градът ни причинява стрес? 24.06 | 07:50

Учените установили, че хората използват различни части на мозъка си, в зависимост от това къде живеят

От Кремена Бедерева

Хората, които са родени и отгледани в град, е по-вероятно да страдат от тревожност или нарушения в настроението, отколкото тези, които са живели в по-малки населени места, показват предишни изследвания.

Но учените досега не са установили биологични причини за това. Сега, според ново изследване, публикувано в сп. Nature, човек използва различни части на мозъка си, в зависимост от това къде живее.

Учените смятат, че две области в човешкия мозък, свързани с регулирането на емоциите и на стреса, променят начина си на работа, най-вероятно заради стресиращия живот, който имат гражданите.

Предишни констатации показват, че рискът от тревожни разстройства е 21 на сто по-висок за хората, живеещи в града. Гражданите също така страдат повече от разстройства в настроението, като статистиката показват, че раздразнението обхваща 39 на сто от тях, пише още Telegraph.

Честотата на шизофренията почти се е удвоил сред този, които са родени и възпитани в градовете, отбелязват още учените.

Специалистите са провели изследване чрез сканиране на мозъка на здрави доброволци от селските и градските райони. Различните зони на мозъка са чувствителни към начина на живот в градския условия и то по различно време от живота, показват резултатите от изследването.

"Бъдещите изследвания трябва да изяснят връзката между психопатологията и местоживеенето и дали засяга тези при хора с психични разстройства.

Учените стигат до заключението, че градът носи риск за развитие на психични разстройства и за здравето като цяло на обитателите му.

Водещи

Най-четени