Защо не трябва да прекалявате със захарта? 17.06 | 15:31

Захарта стресира сърцето и влияе върху протеините, изграждащи мускулна маса

От Кремена Бедерева

Захарта стресира сърцето и влияе върху протеините, изграждащи мускулна маса, а това намалява способността на сърдечния мускул да изпомпва кръв и може да доведе до сърдечна недостатъчност, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от UPI.

Ръководителят на изследването д-р Хайнрих Тегтмейър от Тексаския университет в Хюстън заяви, че вследствие на консумация на нишесте и/или захар може да се стигне до анормални количества глюкозо-6-фосфат в клетките. Тегтмейър извършил изследвания с животни.

Когато сърдечният мускул е стресиран от високо кръвно налягане и други фактори, прекомерното количество захар също оказва своето вредно въздействие, поясни той, цитиран от БТА. Резултатите от изследването откриват перспективи за евентуални нови терапии.

"Две лекарства - имуносупресорът рапамицин и метформин, което се предписва срещу диабет, оказаха благотворно влияние и подобриха функциите на сърдечния мускул в рамките на изследвания с животни, увери д-р Тегтмейър.

Тези лекарства имат потенциала за прилагане на лечение и откриват пътища за бъдещи изследвания с пациенти." Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Heart Association.

Водещи

Най-четени